Što je Ekomuzej?

Ekomuzej koncipiran je kao putovanje kroz koje posjetitelji istinski mogu doživjeti identitet i baštinu mjesta, način života i kulturu, te tako održati živim duh lokalne zajednice i prenijeti ga široj javnosti.

Povijesno gledano, ideju ekomuzeja razvili su francuski muzeolozi Georges Henri Rivière i Hugues de Varine 1971. godine, sa željom da stvore novi način interpretiranja i prezentiranja kulturne baštine. U tom smislu, prefiks eko u ovom se kontekstu ne oslanja primarno na ekologiju, nego se prvenstveno odnosi na cjeloviti, holistički pristup postave i organizacije ovog relativno novog tipa muzeja. Samim time, osnovna razlika između ekomuzeja i tradicionalnih muzeja je u organizacijsku pristupu i krajnjem cilju – kod tradicionalnog muzeja naglasak na instituciju ili zgradu u kojoj se predstavlja umjetnička ili znanstvena zbirka s ciljem očuvanja i edukacije, ekomuzej je mjesto koje objedinjuje raznovrsne i multidisciplinarne eksponate koji predstavljaju identitet i kulturnu baštinu lokalne zajednice i namijenjen je razvoju te zajednice i očuvanju njihovog povijesnog i kulturnog identiteta.

Biserna
ogrlica
doživljaja

Ekomuzej Međimurje

Biseri materijalne i nematerijalne kulturne baštine rasuti su širom Međimurja. Kako bi ih posjetitelji što lakše i bolje doživjeli ti su biseri nanizani u ogrlicu Ekomuzeja Međimurje. Ekomuzej Međimurje je inovativni koncept očuvanja, zaštite i interpretacije baštine, a njegovo djelovanje na području cijele županije je jedinstvena kulturno turistička ponuda u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

Ekomuzej Međimurje je višetematski te trenutno obuhvaća četrnaest baštinskih lokaliteta širom Međimurja i Centar za posjetitelje u Čakovcu. Kroz atraktivne multimedijalne i holističke interpretacije na izvornim lokalitetima mogu se doživjeti autentične priče o burnoj povijesti Međimurja, bogatstvu nematerijalne kulture, tajnama arheološkog blaga, očuvanom prirodnom krajoliku, starim zanatima, sakralnoj baštini, legendama i narodnoj predaji, industrijskoj baštini, životu i dijelu dr. Rudolfa Steinera.

Interpretacija baštine prilagođena je da zadovolji potrebe školskih kurikuluma kao i interese svih posjetitelja željnih upoznavanja kulture i svakodnevnog života lokalne zajednice. EMM se stalno razvija i širi novim sadržajima te održava identitet današnjeg Međimurja i njegovih stanovnika.

Turistička zajednica Međimurske županije razvija i upravlja EMM-om u suradnji s lokalnim partnerima: TZ Sv. Martin na Muri, TZ Štrigova, Gradom M. Središće, Javnom ustanovom Međimurska priroda Križovec, TZ Nedelišće, Muzejom Međimurja Čakovec, Javnom ustanovom Centar dr. Rudolf Steiner D. Kraljevec, Općinom D. Vidovec, Općinom Goričan, obiteljima Šardi iz Selnice i Trstenjak iz Marofa.

Operativni marketing plan Ekomuzeja Međimurje za razdoblje 2022. - 2027.
Putuj Međimurjem kroz vrijeme, krajolike i uzbudljive priče.

Ekomuzeju Međimurje pruža sjajne doživljaje prirodne baštine, tradicijske arhitekture, starih znanja, svijetski poznatih osoba, arheoloških tajni, industrijske baštine i izvornih narodnih običaja.

Copyright © 2022. TZMZ | Sva prava pridržana
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram